INFORMACJA Dolnośląskiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa
INFORMACJA
Dolnośląskiego
Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa dla podmiotów
uprawiających ziemniaki i pomidory w sąsiedztwie stawu przy ul.
Kościelnej w m. Serby.
Informuję, że w wodach
stawu zlokalizowanego przy ul. Kościelnej w m. Serby stwierdzono
obecność bakterii Ralstonia solanacearum, która posiada status agrofaga
kwarantannowego i jest zagrożeniem dla roślin żywicielskich, w
szczególności ziemniaka i pomidora.
W związku z powyższym, została
wyznaczona strefa porażenia i za zakażone ww. bakterią uznano wody
stawu w m. Serby przy ul. Kościelnej oraz wody zasilające ww. staw, tj.
−
wody stawu na całej jego długości, tj. od punktu oznaczonego na mapie
współrzędnymi 51°41'17.1"N 16°06'42.4"E na wysokości ul. Gospodarczej w
m. Serby do punktu 51°40'58.9"N 16°06'58.6"E na wysokości ul. Brzozowej w
m. Serby,
− wody z rowu na odcinku od ww. stawu do drogi gruntowej
zlokalizowanej na działce geodezyjnej nr 608 obręb Serby, oznaczonej na
mapie współrzędnymi 51°40'42.7"N 16°07'04.7"E,
− wody z cieku wodnego
Serbska Struga - od ww. stawu do punktu oznaczonego na mapie
współrzędnymi 51°40'57.7"N 16°07'29.6"E na wysokości ul. Krótkiej w m.
Serby.
Bakteria może przenosić się z zakażonymi wodami powierzchniowymi, dlatego nie należy stosować wody z ww. stawu oraz odcinków wód zasilających przedmiotowy staw do nawadniania, zraszania oraz opryskiwania roślin ziemniaka i pomidora.
Bakteria Ralstonia solanacearum nie stanowi zagrożenia dla ludzi i zwierząt.
Bakteria może się rozprzestrzeniać przez zainfekowane:
• rośliny, w tym bulwy ziemniaka
• narzędzia, środki transportu i glebę przylegającą do sprzętu używanego przy produkcji
roślin żywicielskich.
W
przypadku gdy zainfekowane zostaną rośliny ziemniaka lub pomidora,
porażenie w większości przypadków jest bezobjawowe, a objawy chorobowe
obserwuje się dopiero w kolejnych sezonach uprawy w następujących
postaciach:
- na częściach zielonych roślin żywicielskich:
• więdnięcie pojedynczych liści na końcach łodyg
• brązowe przebarwienia łodyg i liści prowadzące do zamierania roślin
• wyciek białego śluzu bakteryjnego po przekrojeniu łodygi
- na bulwach ziemniaka po ich przekrojeniu:
• brązowe przebarwienia tkanki
• wyciek kremowego śluzu bakteryjnego i gnicie bulw
Z
uwagi na możliwość rozprzestrzeniania się bakterii na znaczne obszary
województwa/kraju, zaleca się dokładne obserwacje upraw ziemniaków i
pomidorów pod kątem objawów powodowanych przez bakterię. W przypadku ich
zaobserwowania należy skontaktować się niezwłocznie z Wojewódzkim
Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa we Wrocławiu (tel: 71 371 84
31 wewn. 35, e-mail:
dnf-wroclaw@piorin.gov.pl). Szczegółowe informacjent. bakterii można uzyskać na stronie www.gov.pl/piorin
Dolnośląski Wojewódzki Inspektor
Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Bernadeta Kucharska